Jak se mění vztah po narození dětí


Když se dva lidé poznají, jejich těla jsou v podstatě jeden velký chemický koktejl hormonů. Díky tomu jsou začátky vztahů takové bouřlivé a plné intimity. Páry spolu tráví veškerý čas a chtějí být jenom spolu. Tato část vztahu ale bohužel trvá jen chvíli, protože většina párů si pořídí společné bydlení a dítě či děti, a musí čelit novým výzvám a problémům.

rodina dítě

I když spolu páry tráví na začátku vztahu téměř veškerý čas, stále spolu nebydlí. Neví jak daný člověk uklízí, jak velký dělá doma nepořádek a podobně. A to všechno člověk zjistí až po sestěhování. Mnoho lidí má spoustu zlozvyků, které se projeví většinou až ve společné domácnosti. Vztah je především o kompromisech, toleranci a pochopení, a pokud si toto všechno lidé vzájemně dopřávají, měl by vztah vydržet celý život.

Po narození dětí každý vztah prochází těžkou zkouškou. Doteď jste to byli jen vy dva, ale teď máte doma někoho, kdo je na vás zcela závislý. Nejen že pořízení výbavy pro miminko stojí spoustu peněz, ale navíc je nutné počítat i s tím, že stojí především spoustu času. Dítě musí být zkrátka priorita a musí se u vás cítit v bezpečí. Je potřeba svoje spory řešit o samotě a pokud možno v klidu.

pár láska

Je jasné že už si nebudete moct dělat co a kdy chcete, ale musíte se začít podřizovat dítěti. Budete muset chodit brzo spát, protože děti se v noci budí, výlety budete plánovat podle toho kdy dítě spí, zkrátka všechno bude úplně jinak. Období kdy je dítě zcela závislé na rodičích ale uteče jako voda a vy budete stát před zápisem do školy. Přijdou první velké povinnosti, jako co koupit do školky, a poté dítě přejde do školy. Ne nadarmo se říká malé dítě – malé starosti, velké dítě – velké starosti. Bohužel spousta párů narození dětí nezvládne a raději se rozejdou, protože zejména muži mají pocit že jsou odstrčení. Pokud ale budou oba rodiče fungovat nejen jako rodiče ale především jako partneři, jejich vztah nic neohrozí.