Nesnažte se autoškolu ošidit


Máte-li v kapse řidičský průkaz, jste ve velké výhodě. V zásadě nepotřebujete ani vlastní vůz, stačí jej pronajmout, a můžete si pak dopřát vlastní přepravu lodí na vodáckou výpravu, rodinný výlet autem s dětmi v soukromí, stěhování s pronajatou dodávkou či s přívěsným vozíkem, zkrátka mohli bychom tu jmenovat další a další příklady, kde se vám řízení osobního auta bude hodit.

Získat řidičské oprávnění není jen tak, to si jistě domyslíte. Je to jedna z nejnáročnějších životních lekcí, kterou nelze ošidit, a kde nemůžete podvádět. Máte-li ve škole tahák a podaří se vám zvládnout písemnou práci na výbornou, nikdo to odhalit nemusí, ale při jízdě v ostrém provozu vám žádný tahák nepomůže – tam musíte prokázat jak znalosti, tak i dovednosti, co máte v sobě, nikoli na papíře.

jízda po dálnici

Autoškolu můžete absolvovat v malém městě nebo ve velkoměstě, a rozhodujete o tom jen vy. Autoškola v Praze může být zdánlivě obtížná a nezvladatelná, ale uvědomte si, že zas máte jedinečnou možnost procvičit se v náročném prostředí pražského provozu, což je nesrovnatelné s malými okresními městy, kde nepotkáte ani tramvaj, ani trolejbus, a kde navíc všechny křižovatky znáte nazpaměť. Čím lépe se připravíte v autoškole a čím náročnější bude prostředí pro výuku praktických jízd, tím méně starostí pak budete mít s řízením vozu v době, kdy sice již budete mít řidičák v kapse, ale zas budete plně odpovědní za veškeré chyby v průběhu vaší jízdy.

cvičiště v autoškole

V autoškole je to tak, že žák je sice odpovědný za chyby při výuce, a v případě zavinění dopravní nehody je odpovědný i trestně, ale zas vedle něj sedí instruktor, který se snaží kolizím zabránit, a praxe ukazuje jasná fakta, že k závažným přestupkům a také k nehodám u vozidel autoškoly téměř vůbec nedochází. Je zkrátka málo pravděpodobné, že byste i v ostrém provozu udělali fatální chybu, pokud spolupracujete s instruktorem, nejste pod vlivem alkoholu a drog, anebo nejste psychicky nemocní.