Když se revize elektro zaměří na vodiče v domě


Když si do vašeho domu pozvete elektrikáře na revizi elektro https://revize-elektro-revtech.cz/, jeho pracovní náplní bude kontrola veškerých zařízení počínaje rozvaděčem a konče domácími spotřebiči. Elektrikáři ale také kontrolují stav vodičů ve světelných a zásuvkových okruzích a toto bývá také častým zdrojem závad.

elektrické kabely

Vodiče ve zdi – elektrikáři mohou zjistit, že některé vodiče mají poškozenou izolační vrstvu, anebo jsou povolené koncové kontakty ve svorkách vypínačů, zásuvek a rozvodných krabic. Zároveň mohou odhalit, že některé vodiče mají tenký průřez, a že jsou přetěžované. Tehdy pak hrozí nebezpečí požáru, protože přetížené vodiče se přehřívají a mohou se tu snadno zkratovat a vytvořit elektrický oblouk. Přetížené vodiče mohou být například z důvodu příliš mnoha spotřebičů zapojených do jedné zásuvky prostřednictvím prodlužovačky, anebo se jedná o amatérský zásah do elektroinstalace, kdy nezkušený amatér nepoužil správný průměr vodiče.

elektrická zkoušečka

Vnější šňůry – když si koupíte prodlužovací kabel, například pětimetrovou prodlužovačku s deseti zásuvkami na konci, a položíte ji na podlahu, máte k dispozici několik dalších zásuvek. Může se sice jednat o šňůru homologovanou s patřičným certifikátem, tedy bezpečnou, ale musíte mít stále na paměti, že jde o prodloužení elektřiny mimo zdivo, tedy zcela nechráněný vodič před mechanickými vlivy. Někteří lidé k prodlužovacím šňůrám přistupují poměrně hrubě a násilím je ohýbají, zastrkávají pod koberec mezi krycí lištu, zasouvají je pod dveřní práh nebo na ně pokládají nohy nábytku. Buďte na toto velmi opatrní, protože pokud se šňůra uvolní a obnaží se kus izolační vrstvy, snadno tu dojde ke zkratu a k možnému požáru. Anebo vás šňůra zabije, když se jí nedopatřením dotknete rukou. Taková šňůra je nebezpečná i pod psacím stolem, pokud tu sedíte, jste naboso a bosým zpoceným chodidlem se dotknete poškozeného místa.